GÖRÖG BOROK - TUDÁSBÁZIS
Miért foglalkozik a Budai Zöld Fine Wine Service görög borokkal? Az ókori és újkori görög kultúra iránti egyaránt csillapíthatatlan szenvedélyünk okán, a görög 'filoxenia' (vendégszeretet) iránt érzett hálából és mert a görög borok világa hasonlóan sokrétű és gazdag, mint a magyar boroké.
Görögország borrégiói, borvidékei, szőlőfajtái és jelentős borászatai

Ki hinné, hogy Görögország bővelkedik egyedi bortermő vidékekben? Ez a mediterrán ország földrajzi adottságainál fogva - elsősorban a magas hegyeknek köszönhetően - a hagyományos mediterrán termőhelyektől egészen a szélsőségesen kontinentális, hűvös klímájú termőhelyekig sokmindent fel tud sorakoztatni. A talajok hasonlóan változatosak: homokos, agyagos, meszes és vulkanikus termőterületek egyaránt megtalálhatóak.
Az Északkelet Makedóniában alacsonyabban fekvő, agyagos talajú termőterület, védett származási hely Drama. A macedón határtól délre fekvő Makedónia két eredetvédett borvidéke: Naoussa és Amyndeon. Naoussa alacsonyabban fekvő agyagos, Amyndeon 700m tengerszint felett fekvő, homokos, sovány talajú termőhely. A Peloponnészosz meszes talajú, magasan (650-850m) fekvő termőterületei Nemea és Mantineia. Előbbi vörös-, utóbbi fehérboros vidék. Mindkettő elegáns, a savakat kiválóan megőrző meszes talajú borvidék. Santorini szigete a vulkanikus termőterületek kvintesszenciája, a legkifejezőbb vulkanikus borok tenyérnyi termőterülete. Nem csoda, hogy a legmagasabb árakat követeli meg.
A Budai Zöld Fine Wine Service kínálatában a három legjelentősebb borrégió: Makedónia, Peloponnészosz és Santorini borai találhatók meg.

Görögország háromszáznál is több egyedi, ősi szőlőfajtával büszkélkedhet. Már az ókori római szerzők is megjegyzik, hogy annyi a szőlőfajta Görögországban, mint égen a csillag.
Makedónia fő fehér fajtája a citrusos, magas savtartalmú Assyrtiko, amit a magyar fogyasztók leginkább a furminthoz tudnak hasonlítani. Az Assyrtiko általában semleges, citrusos, csonthéjas gyümölcsöket idéző, rendkívül jól érlelhető, és karakteres borokat ad. Érdemes a valódi Riedel tokaji furmint pohárból kipróbálni! A fő vörös fajta itt a vékony héjú Xinomavro. Nevének jelentése "keserű fekete", azonban egyáltalán nem keserű. Egyesek a Pinot noir nemes fűszerességéhez, mások a Tempranillo szenvedélyes-ségéhez hasonlítják. Mindenesetre mindig megjelenik benne egy érdekes, szárított paradicsomra emlékeztető illat és ízjegy akár vörös, akár siller, akár rozéborként készítik el.
A görögök imádják az aromatikus fehér fajtákat, amik a nagy hőségben a kafeneio teraszán a legjobban esnek. Ilyenek a Roditis, Malagousia, Moschofilero. Utóbbi a peloponnészoszi Mantineia fő fajtája, fehér őszi, exotikus gyümölcsök és virágméz ízjegyeivel. A vörös szőlők tekintetében vezető fajta az Agiorgitiko, melynek legjobb példái a magyar fogyasztókat a nemes kékfrankosra emlékeztetik szilvás gyümölcsösségükkel és fűszerességükkel.
A Budai Zöld Fine Wine Service kínálatában szerepel a Malagousia és Moschofilero, több Assyrtiko, Agiorgitiko és Xinomavro.
A legjelentősebb görög borászatok

Olyan név, mint a magyarok számára Bock vagy Gere Attila. A megkérdőjelezhetetlen minőség és kifinomultság szimbóluma. A Kir-Yianni a XIX. században indult Boutaris család oldalhajtása, Naoussa és Amyndeon borvidékek kiemelt területein dolgozik, Észak-Görögországban. Borai elegánsak, a nemzetközi ízlésnek megfelelőek, mégis jellegzetesen görög karakterűek. Fő fajtái a Xinomavro és az Assyrtiko. Nemzetközi fajtákkal is jelentős sikereket érnek el. A legnevesebb nemzetközi borversenyek (Decanter World Wine Awards, Berliner Wine Trophy, stb.) díjazottja.
Prémium Xinomavróik a dűlőszelektált 'Ramnista' és a 'Diaporos'. Fehérboraik letisztult, koncentrált, valódi gasztro-borok. Minden bort csak a megfelelő érettségi állapotban hoznak forgalomba, a hosszú kishordós érlelés náluk általános és rendkívül elegáns, amit legalább 12 hónap palackos érlelés is követ.

Santorini megkerülhetetlenül a legjobb vulkanikus termőhelyek egyike a világon. Az Assyrtiko fajta reduktívan vagy rövid újhordós érlelést követően a termőhely adottságainak tökéletes kifejezésére képes. Érdemes kipróbálni Riedel tokaji furmint pohárból is. Ami a magyarok számára a furmint, az Görögországban az Assyrtiko.
Santorini szigetén az éves csapadékmennyiség nem ritkán a 200 mm-t sem éri el. A szőlőtőkét kosár formában feltekerik, s a tenger felől fújó hajnali szelek nedves levegőjéből a leveleken kicsapódik a pára és leszivárog a talajba. A rendkívül sovány talaj maximális koncentráltságot eredményez, terméskorlátozásra nincs szükség. Santorinin ismeretlen a filoxéra. A szőlőművelés valamennyi fázisában csak kézi munkával lehet dolgozni, így a termelés költségei igen magasak, ami meg is jelenik a borok általános árszinvonalában. Santorini borai azonban olyan egyediek, hogy megéri értük magasabb árat fizetni.

Szemelé Dionysos édesanyja, akit Zeusz halálra sújtott isteni megjelenésével. A Seméli borai precízek és kontúrosak, törekszenek a fajták és a termőhely összhangjának kifejezésére. Fehér borai virágosak, kecsesek és mézesek, vörösborai gyümölcsösek és mégis tartalmasak, komolyak. Az Agiorgitiko fajta (régi nevén Héraklész vére) a görögök számára olyan, mint nekünk magyaroknak a kékfrankos. Nemeában 2500 éve termesztik. Hosszas finomseprőn tartás mélyíti el az ízeket és alakítja ki a hosszan érlelhető borok egyensúlyos, gyümölcsös, mégis fűszeresen rétegzett karakterét.

Ahhoz, hogy valaki az olasz állami lovagkereszt birtokosa legyen, nyilvánvalóan sokat kell tenni a görög-latin történelmi kulturális összefonódás három évezredre visszavezethető összhangjának hangsúlyozásában. A büszke Nikosz a legolaszosabb görög borok készítője, akinek a neve is győzelmet jelent.
A termőhely Thrákia, közelebbről Drama borvidék, ahol 65 hektár saját szőlőterületet művelnek az északról és nyugatról is hegyekkel határolt síkságon. A nemzetközi fajták mellett (mint amilyen a Nebbiolo és a Sauvignon Blanc) a sajátos görög fajtákkal - Malagousia, Xinomavro, Assyrtiko - is sikereket érnek el. A Chateau Nico Lazaridi 2018 a Berliner Wine Trophy aranyérmese.