GÖRÖG BOROK - TUDÁSBÁZIS

Miért foglalkozik a Budai Zöld Fine Wine Service görög borokkal? Az ókori és újkori görög kultúra iránti egyaránt csillapíthatatlan szenvedélyünk okán, a görög 'filoxenia' (vendégszeretet) iránt érzett hálából és mert a görög borok világa hasonlóan sokrétű és gazdag, mint a magyar boroké. Tájékozódjanak kínálatunkról és néhány alapvető információról, amit a görög borok világáról, termőhelyéről és termelőiről tudni érdemes.

Görögország borrégiói, borvidékei, szőlőfajtái és jelentős borászatai

Görögország borrégiói
Görögország borrégiói

Ki hinné, hogy Görögország bővelkedik egyedi bortermő vidékekben? Ez a mediterrán ország földrajzi adottságainál fogva - elsősorban a magas hegyeknek köszönhetően - a hagyományos mediterrán termőhelyektől egészen a szélsőségesen kontinentális, hűvös klímájú termőhelyekig sokmindent fel tud sorakoztatni. A talajok hasonlóan változatosak: homokos, agyagos, meszes és vulkanikus termőterületek egyaránt megtalálhatóak.

Az Északkelet Makedóniában alacsonyabban fekvő, agyagos talajú termőterület, védett származási hely Drama. A macedón határtól délre fekvő Makedónia két eredetvédett borvidéke: Naoussa és Amyndeon. Naoussa alacsonyabban fekvő agyagos, Amyndeon 700m tengerszint felett fekvő, homokos, sovány talajú termőhely. A Peloponnészosz meszes talajú, magasan (650-850m) fekvő termőterületei Nemea és Mantineia. Előbbi vörös-, utóbbi fehérboros vidék. Mindkettő elegáns, a savakat kiválóan megőrző meszes talajú borvidék. Santorini szigete a vulkanikus termőterületek kvintesszenciája, a legkifejezőbb vulkanikus borok tenyérnyi termőterülete. Nem csoda, hogy a legmagasabb árakat követeli meg.

A Budai Zöld Fine Wine Service kínálatában a három legjelentősebb borrégió: Makedónia, Peloponnészosz és Santorini borai találhatók meg.

Görögország bennszülött szőlőfajtái
Görögország bennszülött szőlőfajtái

Görögország háromszáznál is több egyedi, ősi szőlőfajtával büszkélkedhet. Már az ókori római szerzők is megjegyzik, hogy annyi a szőlőfajta Görögországban, mint égen a csillag.

Makedónia fő fehér fajtája a citrusos, magas savtartalmú Assyrtiko, amit a magyar fogyasztók leginkább a furminthoz tudnak hasonlítani. Az Assyrtiko általában semleges, citrusos, csonthéjas gyümölcsöket idéző, rendkívül jól érlelhető, és karakteres borokat ad. Érdemes a valódi Riedel tokaji furmint pohárból kipróbálni! A fő vörös fajta itt a vékony héjú Xinomavro. Nevének jelentése "keserű fekete", azonban egyáltalán nem keserű. Egyesek a Pinot noir nemes fűszerességéhez, mások a Tempranillo szenvedélyes-ségéhez hasonlítják. Mindenesetre mindig megjelenik benne egy érdekes, szárított paradicsomra emlékeztető illat és ízjegy akár vörös, akár siller, akár rozéborként készítik el.

A görögök imádják az aromatikus fehér fajtákat, amik a nagy hőségben a kafeneio teraszán a legjobban esnek. Ilyenek a Roditis, Malagousia, Moschofilero. Utóbbi a peloponnészoszi Mantineia fő fajtája, fehér őszi, exotikus gyümölcsök és virágméz ízjegyeivel. A vörös szőlők tekintetében vezető fajta az Agiorgitiko, melynek legjobb példái a magyar fogyasztókat a nemes kékfrankosra emlékeztetik szilvás gyümölcsösségükkel és fűszerességükkel.

A Budai Zöld Fine Wine Service kínálatában szerepel a Malagousia és Moschofilero, több Assyrtiko, Agiorgitiko és Xinomavro.

A legjelentősebb görög borászatok

A Kir-Yianni birtok ikonikus középkori őrtornya
A Kir-Yianni birtok ikonikus középkori őrtornya

Kir-Yianni

Olyan név, mint a magyarok számára Bock vagy Gere Attila. A megkérdőjelezhetetlen minőség és kifinomultság szimbóluma. A Kir-Yianni a XIX. században indult Boutaris család oldalhajtása, Naoussa és Amyndeon borvidékek kiemelt területein dolgozik, Észak-Görögországban. Borai elegánsak, a nemzetközi ízlésnek megfelelőek, mégis jellegzetesen görög karakterűek. Fő fajtái a Xinomavro és az Assyrtiko. Nemzetközi fajtákkal is jelentős sikereket érnek el. A legnevesebb nemzetközi borversenyek (Decanter World Wine Awards, Berliner Wine Trophy, stb.) díjazottja.

Prémium Xinomavróik a dűlőszelektált 'Ramnista' és a 'Diaporos'. Fehérboraik letisztult, koncentrált, valódi gasztro-borok. Minden bort csak a megfelelő érettségi állapotban hoznak forgalomba, a hosszú kishordós érlelés náluk általános és rendkívül elegáns, amit legalább 12 hónap palackos érlelés is követ.

A Sigalas birtok öntözés nélküli területe
A Sigalas birtok öntözés nélküli területe

Sigalas

Santorini megkerülhetetlenül a legjobb vulkanikus termőhelyek egyike a világon. Az Assyrtiko fajta reduktívan vagy rövid újhordós érlelést követően a termőhely adottságainak tökéletes kifejezésére képes. Érdemes kipróbálni Riedel tokaji furmint pohárból is. Ami a magyarok számára a furmint, az Görögországban az Assyrtiko.

Santorini szigetén az éves csapadékmennyiség nem ritkán a 200 mm-t sem éri el. A szőlőtőkét kosár formában feltekerik, s a tenger felől fújó hajnali szelek nedves levegőjéből a leveleken kicsapódik a pára és leszivárog a talajba. A rendkívül sovány talaj maximális koncentráltságot eredményez, terméskorlátozásra nincs szükség. Santorinin ismeretlen a filoxéra. A szőlőművelés valamennyi fázisában csak kézi munkával lehet dolgozni, így a termelés költségei igen magasak, ami meg is jelenik a borok általános árszinvonalában. Santorini borai azonban olyan egyediek, hogy megéri értük magasabb árat fizetni.

Seméli Borászat, Peloponnészosz
Seméli Borászat, Peloponnészosz

Seméli Estate

Szemelé Dionysos édesanyja, akit Zeusz halálra sújtott isteni megjelenésével. A Seméli borai precízek és kontúrosak, törekszenek a fajták és a termőhely összhangjának kifejezésére. Fehér borai virágosak, kecsesek és mézesek, vörösborai gyümölcsösek és mégis tartalmasak, komolyak. Az Agiorgitiko fajta (régi nevén Héraklész vére) a görögök számára olyan, mint nekünk magyaroknak a kékfrankos. Nemeában 2500 éve termesztik. Hosszas finomseprőn tartás mélyíti el az ízeket és alakítja ki a hosszan érlelhető borok egyensúlyos, gyümölcsös, mégis fűszeresen rétegzett karakterét.


Nicos Lazaridis birtoka
Nicos Lazaridis birtoka

Nico Lazaridi

Ahhoz, hogy valaki az olasz állami lovagkereszt birtokosa legyen, nyilvánvalóan sokat kell tenni a görög-latin történelmi kulturális összefonódás három évezredre visszavezethető összhangjának hangsúlyozásában. A büszke Nikosz a legolaszosabb görög borok készítője, akinek a neve is győzelmet jelent.

A termőhely Thrákia, közelebbről Drama borvidék, ahol 65 hektár saját szőlőterületet művelnek az északról és nyugatról is hegyekkel határolt síkságon. A nemzetközi fajták mellett (mint amilyen a Nebbiolo és a Sauvignon Blanc) a sajátos görög fajtákkal - Malagousia, Xinomavro, Assyrtiko - is sikereket érnek el. A Chateau Nico Lazaridi 2018 a Berliner Wine Trophy aranyérmese.

Alpha Estate

Az Amyndeon (Makedónia) borvidéken 1997-ben alapított Alpha neve egyet jelent a kompromisszumok nélküli, legmagasabb minőséggel. Makis Mavridis szőlész és Angelos Iatridis borász évtizedek külföldi tapasztalatait sűriti egybe Görögország leghűvösebb klímájú borvidékén. A gyümölcs 220 hektáron, a Vermio hegytől nyugatra, három oldalról hegyekkel határolt fennsíkon, egy tengerszem-szerű tó körzetében terem 650-720 méter tengerszint feletti magasságban. A klimatikus adottságokat a jellemzően észak-nyugati kitettségű dűlők művelésével tovább fokozzák. Minden adott az igazán elegáns "cool climate" borok készítéséhez!

Hivatalosan nem tanúsított biodinamikus termelést folytatnak. Boraik kifejezőek, végletekig cizelláltak, kristálytiszta karakterűek. Az első görög borászat, amelyik talajban vezetett gyökéröntözést alkalmaz ezen a félsivatagos, agyaggal kevert homokos talajú borvidéken. 110 éves tőkékről is szüretelnek.